Ettermontering av downlights i taket ønsker man noen ganger å gjøre etter man har bodd en stund i leiligheten eller boligen. Kanskje man savner, eller skulle ønsket at man hadde noen flere downlight og spotter i taket for bedre belysning av visse områder.
Heldigvis er det som oftest ikke noe problem å ettermontere flere downlights i taket. Isolasjonsikre downlight du kan montere uten kasse eller utenpåliggende downlights er kjempegode alternativer ved ettermontering.
Her viser jeg to scenarioer hvor kunden ønsker nye spotter i taket ved ettermontering, den ene viser plassering som er ganske enkel i en nedfelt nisje, mens den første viser en litt mer omfattende jobb hvor det ikke fantes spotter fra før og jeg måtte installere downlight som tåler å stå i isolasjon.
Nyheten Plejd isolasjonssikre downlight kan brukes inne og ute, har valgfri warmdim funksjon og justerbar fargetemperatur. Du kan også sette opp dine egne soner eller bruke det innebygde astrouret for å automatisk slå på/av downlighten utendørs. Enkelt forklart får du her en stilren og moderne downlight med masse funksjoner til samme eller lavere pris enn andre downlights.
Hus nr 1 – Ettermontering av spotter i isolasjon
Kunden hadde flyttet inn i et nytt rekkehus hvor det ikke fantes spotter i taket fra før hvor jeg ettermonterte downlight i stue, kjøkken, stuekrok og gang. Siden dette var et moderne hus er det ganske tykke tak med mye isolasjon over gipsen som ligger tett nedpå, derfor må jeg bruke isolasjonssikre downlights.
Først går jeg over med en magnet, med magneten kan jeg finne skruene som holder gipstaket oppe og som er festet i taklektene. Når jeg finner noen skruer på rad kan jeg se hvilken vei lektene ligger (de tre tapebitene på rad i taket). Man kan også bruke stendersøker o.l, men en magnet fungerer omtrent like bra.
Det vil som regel aldri være noe problem å legge flere spotter etter hverandre så lenge de ligger innenfor samme rad mellom taklektene. Problemer kan oppstå når man må krysse taklekter eller takbjelkene som lektene er festet til.
Her kan du se en figur av hvordan et typisk tak ser ut, nye spotter skal monteres mellom taklektene.
Nedenfor kan du se et bilde hvor jeg ble nødt til å bore opp et ekstra hull i taket for å kunne trekke røret. Jeg har tegnet inn omtrent hvordan taklekter og takbjelker gikk.
NB. Dette var første gang ved ettermontering av downlights at jeg ble nødt til å bore opp ekstra «trekkehull» underveis. Som oftest går installasjonen mye mer smertefritt og det vil som regel ikke være behov for en maler i etterkant.
I akkuratt dette tilfellet ble de nye spottene plassert på en slik måte at man fra eksisterende takpunkt måtte krysse både over taklekter og under takbjelker på tvers. Det viste seg å være veldig vanskelig, så et nytt trekkehull måtte til for å komme frem til downlight-hullet.
I en annen leilighet ettermonterte jeg en rad av warmdim spotter i stuen samt et 3 stykker downlight over et spisebord etter kundens ønske. Fremgangsmåten for å installere disse spottene var veldig lik foregående eksempel.
- Først finner man ut antallet spotter som vil se fint ut til slutt. Første og siste spot begynner 30-50 cm fra hver vegg og imellom disse plasserer man en downlight omtrent hver meter.
- Deretter går jeg over med en magnet og oppdager skruer i taket som er sparklet og gipset over. Så finner man ut om neste skrue går langs eller på tvers av taket og vet dermed så hvilken retning lektene går. Gå videre over taket og merk hver skrue/lekt med tape.
- Deretter kan man lage hull i taket og trekke ledninger og montere downlight.
Leilighet nr 2 – Ettermontering i nisje
Idag er jeg i en leilighet hvor beboerene ønsket to ekstra downlight i en nedfelt nisje som går langs den ene stueveggen. Her skal jeg ettermontere to stk downlight av samme type som i resten av boligen.
Ettermontering av downlight i tak
Denne nedfelte nisjen går fra den ene enden av den ene stueveggen og knytter seg sammen med resten av taket i spisestuen som er nedfelt gipstak. I resten av stuen er det malt betongtak.
Siden taket bare er nedlektet og det ikke er isolasjon der spottene skal sitte kan man montere vanlige downlight. Hvis det hadde vært isolasjon i taket måtte man ha montert isolasjonssikre downlight som man kan montere uten kasse.
En fin og vanlig avstand fra vegg til første spot er som oftest 50-60 centimeter. Jeg måler 60 centimeter av stuevegg og 60 centimeter fra vegghjørnet, deretter merker jeg av med to tape-biter i taket for å få en bedre illustrasjon av hvordan vil være.
Som oftest er slike nisjer ganske frie for hindringer og lekter på midten, men for å dobbelsjekke går jeg først over med en magnet.
- Med magneten kjenner jeg på hvor skruene sitter. Hvis en rad med skruer krysser der jeg skal montere downlighten tyder det på lekter i bakkant.
- Etter å ha sjekket med magneten lager jeg et lite hull med skrujernet og bøyer en kobbertråd som jeg fører inn i hullet.
- Kobbertråden vrir jeg rundt, og om den ikke støter på noen hindringer vil det være god plass til å montere en downlight.
- Om noe skulle være i veien på oversiden vil dette lille hullet være lett å flekke over.
Jeg borer så opp to nye hull til downlighten og bruker da den geniale spotless pro fra Toolsinvent for å unngå støv og svineri i leiligheten.
Nye ledninger fisker jeg over, her bruker jeg en PR ledning til å komme over noen stållekter som ligger i taket.
- Jeg kobler med på eksisterende downlight kurs i stue/spisestue og trenger en ledning fra de nye hullene mine.
- PR ledningen er stiv, men samtidig bøyelig og er kjempegod til å bruke for å komme seg fra et hull til et annet.
- Når jeg får frem PR ledningen til mitt første nye hull taper jeg på en PLS 90 ledning og drar den nye ledningen tilbake.
På den rette strekningen imellom disse to hullene dyttet jeg frem tommerstokken og tapet ny ledning fast på denne.
Så kobler jeg opp de nye downlightene i taket. Ledningen skal avmantles slik at det er isolasjon rundt der strekkavlasteren klemmer.
Og ferdig. To stk nye downlight er blitt ettermontert i taket.
Se flere guider om downlight i boligen, eller vurder å installere utenpåliggende downlight om du ikke har mulighet til å felle inn spottene i taket.
Patrone fra Thorup Copenhagen er et vakkert alternativ til tradisjonelle firkantede utenpåliggende downlights eller innfelte downlights. Disse takspottene kommer i flere varianter, både vinklbare teleskopspotter og runde takspotter. Med en dekorativ riflet overflate i lekre, moderne materialer og farger skaper disse taklampene et eksklusivt uttrykk i boligen.
Perfekt til å fokusere lys mot vegger, malerier, kunst eller ned mot kjøkkenbenk og lignende.