Hopp til innholdet
Hjem » Basic Elektro i Boligen – «dumme» elektro spørsmål

Basic Elektro i Boligen – «dumme» elektro spørsmål

    Her er en kjapp guide til de vanligste tingene du finner i elektro-installasjonen i boligen din, hva det er og hva ting kalles.

    Her er målet å lage en liten oversikt som stadig vil utvide seg og forklare ting med enkle ord litt om elektro i hjemmet. Slik kan man stå litt bedre rustet i møtet med elektrikeren som skal fikse noe hjemme hos deg.

    Ledninger i boligen

    I en vanlig enebolig har man som oftest tre typer kabler hvis man ser bort ifra ledningene som går mellom sikringer i sikringsskapet.

    Påvegg ledning

    PR Ledning på veggen

    Ledninger som ligger synlig på veggen kalles PR og kommer i flere størrelser. Denne er ikke beregnet for å ligge inni veggen, men kan brukes for å gå igjennom en vegg.

    Om man skal ha en ekstra stikkontakt i veggen og ikke klarer å få trukket ett rør hele veien så kan man bruke en dobbelisolert kabel som heter PFXP. Denne tåler å ligge i vegg og isolasjon, også uten rør.



    Ledninger i veggen

    PN ledninger

    Ledninger i veggen heter PN og kommer i flere størrelser, de mest normale størrelsene er:

    • PN 3G 1.5mm2 / For sikringer opptil 10 ampere
    • PN 3G 2.5mm2 / For sikringer opptil 16 ampere (nye boliger maks 15 ampere)

    Ledninger til komfyr og steketopp vil som oftest være PN 3G 4mm2 eller 3G 6mm2. Litt avhengig av hvor stor komfyr og sikring du har, disse kan stå med henholdsvis 20A og 25A sikring.

    Til komfyr og steketopp kan det også være trukket «5G PN», igjen er dette avhengig av hvor mye strøm komfyren din trekker.

    Hvorfor heter det 3G og 5G på ledninger?

    3G og 5G er bare en betegnelse på antall «single» ledninger man trekker i røret. Normalt trenger man:

    • L1 (strøm) / Brun
    • L2 (strøm) eller N (Nøytral ved 400v anlegg) /Blå
    • PE (jord) / Gul Grønn

    Tre ledninger som kalles 3G. Men man har også 5G, dette er da fem ledninger:

    • L1 (Strøm) / Sort
    • L2 (Strøm) / Brun
    • L3 (Strøm) / Hvit
    • N (Nøytral) / Blå
    • PE (Jord) / Gul grønn

    5G ledninger benyttes i boliger og industri hvor det er 400V inn i sikringsskapet og man skal ha ekstra effekt til en motor eller for eksempel en kraftig induksjon ovn. Her er fargene sort og hvit lagt til.

    Se også: Hva betyr ledning fargene?

    Kan PN ledninger ligge løst?

    Nei, PN ledninger skal ligge i rør eller bak avdekning. De skal heller ikke ligge løst over taket.

    Kan man bruke PN til downlight?

    Før LED downlights kom på markedet brukte man halogen spotter i boligen. Disse var veldig varme og om man brukte PN ville ledningen bli sprø på kort tid. Derfor utviklet man egne downlight ledninger som tålte høy varme og har ekstra isolasjon.

    Selv om man under de rette omstendigheter kan bruke PN til å koble downlight, f.eks PN i rør til en downlight som er konstruert for å tilkobles med rør, så er det like greit å bare sikre seg med downlight kabler, f.eks PLS90.
    Det er også et krav om nødvendig strekkavlastning, en PN uten rør vil ikke imøtekomme dette kravet.

    Ledninger i bakken?

    PFSP kabel i bakken. Rør er greit om man behøver å trekke om senere.

    Skal man legge en kabel i bakken man verken bruke PN, PR eller PFXP. Da må man bruke en kabel som heter PFSP. Denne er tåler å ligge i bakken og kan også ligge direkte uten rør.



    Ledninger til downlight

    PLS90 ledning i downlight. Her klemmes strekkavlasteren rundt isolasjonen.

    Til downlight i taket bruker man som oftest en type kabel som er utviklet for formålet, f.eks en PLS90, TP90 eller Nexans sin FX90 (som brukes sammen med rør).

    Lampettledning

    Mye feil på en gang.

    Lampettledningen står bak mye elendighet i mange norske boliger har jeg inntrykk av.
    Her er den lille ledningen brukt som forsyning til en 16A utendørs stikkontakt.

    • Feil 2: Det er brukt ip20 stikkontakt utendørs
    • Feil 3: Stikkontakten er ikke jordet.

    Kan man bruke lampett ledning til noe?

    Ja, til lamper.
    Men jeg har ofte opplevd «gjør det selv» hus, hvor lampettledninger på 0.75mm2 brukes der det egentlig skulle ha vært en 2.5mm2 ledning etc.

    Mitt råd er derfor, ikke bruk lampettledning i huset, selv til lamper kan du heller kjøpe heller en kul stoffledning til lampen din istedenfor.

    Kan ledninger ligge løst i veggene?

    K-rør i taket

    Nei, ledninger i veggene skal ligge i rør. Da bruker man enten såkalte korrugerte rør «K-Rør». Disse kommer i flere diametere, men de vanligste i boligen er:

    • 16mm
    • 20mm
    • 25mm

    K-rørene skal ligge stramt og med slake svinger. «90-graders» bend gjør at det blir umulig å trekke om i ettertid. Langs yttervegger skal rørene ligge med fall mot nærmeste stikkontakt.

    NB. PFXP kabel kan ligge løst i veggen. Denne er dobbelisolert og er godkjent fra produsent at kan ligge i vegg uten rør selv om veggen er isolert. Men dette er en nødløsning, f.eks om man ønsker en ekstra stikkontakt i veggen i ettertid.

    Se også: Kan man trekke flere kurser i samme rør?



    Hvor stor sikring til hvor stor ledning?

    Hvor stor sikring kan du ha på en 2.5mm2 ledning eller 1.5mm2? Selv om ledningsstørrelse og sikringsstørrelse bestemmes utifra flere faktorer som bl.a kortslutningsstrøm, lengde, spenningsnivå, spenningsfall, startstrøm, etc, vil det i de aller fleste boliger være en ganske lik standard.

    • 25 A for 6 mm2
    • 20 A for 4 mm2
    • 15 A for 2.5 mm2 (Tidligere 16A)
    • 10 A for 1.5 mm2

    Kan man lade elbil på vanlig stikkontakt?

    Ja det kan man, men en utendørs stikkontakt tåler ikke 16A belastning over flere timer, selv om den er godkjent for 16A. Flere ganger har jeg selv sett hvordan disse kontaktene svir seg og smelter i isolasjonen.

    Det er derfor kravet er nå at man ikke skal sikre den vanlige utekontakten med høyere enn 10 ampere hvis den skal brukes til å lade elbilen.

    Monterer du en ren elbil lader kan du få fra 16A og enda høyere ladestrøm hjemme.

    Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.