I nye leiligheter og eneboliger skal man i henhold til nye forskrifter fasttilkoble alle varmtvannsberedere med en effekt over 1500W eller 1.5KW.
I den første forskriften fra 2010 var kravet at alle varmtvannsberedere over 2KW skulle fasttilkobles i en koblingsboks, men siden noen produsenter da valgte å heller senke effekten med symbolske 50W ble kravet ytterligere senket i 2014.
Hvorfor skal VVB fasttilkobles?
I eldre hus brukte man ofte en effektregulator, en såkalt 1-2-3 bryter. Denne var fast tilkoblet varmtvannsberederen og man opplevde sjeldent problemer med dette.
- Schuko støpsler kan være merket med 16A og tåler høye, kortvarige belastninger fint. De tåler derimot ikke høy kontinuerlig belastning som en VVB genererer.
Etterhvert begynte varmtvannsberedere å komme med plugg (schuko). Problemet er at disse støpslene ikke tåler den jevne og høye belastningen som en varmtvannsbereder trekker.
I visse tilfeller (ikke alltid) har selve støpselet smeltet, eller man kan se begynnende spor av svekkelse og brune svimerker på pluggen.
Så kravet kom altså først etter at en rekke schuko plugger smeltet på grunn av for høy kontinuerlig last. Kravet ble ytterligere senket til 1500W for å forhindre at produsentene prøvde å omgå regelverket.
Fasttilkobling av VVB
Idag er jeg hos en kunde for å fasttilkoble en varmtvannsbereder etter at det lokale eltilsyn (DLE) hadde utført kontroll i boligen.
Kravet om fasttilkobling har ikke tilbakevirkende kraft, men det anbefales. Her var det riktignok brukt skjøteledninger og det var dette kunden fikk anmerkning for av DLE.
Varmtvannsberederen som skal ha fast tilkobling er en stor varmtvannsbereder som trekker 3KW. 3 meter unna er det en stikkontakt for VVB som idag er for langt unna på grunn av at VVB har i senere tid blitt flyttet.
Jeg legger en PR ut fra stikkontakten, ned på veggen og bort til VVB. Jeg borer et lite hull i bunnen av veggboksen for å dytte inn ledningen uten at stikkontakten skal «bule» i ettertid.
Lenger bort på veggen skal varmtvannsberederen fasttilkobles. Jeg bruker en 76 koblingsboks, men jeg fjerner koblingsstykkene og bruker istedenfor wago koblingsstykker.
- Se koblingsbokser hos elektroimportøren
Siden PR ledningen består av ENTRÅDET og PMH ledningen fra vvb er MANGETRÅDET vil det ikke være ideelt å koble disse sammen i en klemme. Ved å bruke wago plasseres dem i forskjellige koblingsstykker og holdes under kontinuerlig press via fjærene.
Man kan gjerne bruke en AP9 koblingsboks eller lignende, men personlig syntes jeg det er penere å bruke en 76 boks når den vil være synlig på et vaskerom.
Arbeidet tok ca 45 minutter, men hvis man har en eksisterende veggboks i veggen behøver man bare wago koblingsstykker og et vegglokk med strekkavlaster for å fasttilkoble en varmtvannsbereder.
Se utvalget av elektromateriell og ledninger hos Elektroimportøren.no.
Les mer om ledning til stikkontakt eller hvordan henge opp en lampe.