En koblingsboks benyttes for å knyte sammen flere ledninger fra samme kurs og står ofte ved taket. Her kobler jeg en 76 koblingsboks fra Elko som bruker skruklemmer.
I 76 boksen fra Elko kan man maksimalt koble sammen disse antall ledningene i hver klemme:
- 5 x 1,5 mm²
- 4 x 2,5 mm²
- 3 x 4 mm²
- 2 x 6 mm²
Alternativt kan man også dra av koblingsklemmene og benytte seg av Wago åpne/lukke koblingsklemmer istedenfor. Det er også viktig å huske på at 76 boksen fra Elko er IP20 godkjent, dvs at den bare kan stå innendørs og tørt.
Ledningene som skal kobles sammen er 1 stk PFXP og 2 stk PR – stive ledninger. Vinkelen i bildet er litt rar, men kabelen nederst går først vannrett og så over en bjelke og inn i koblingsboksen.
Ledningene avmantles slik at man er trygg på at isolasjonen på kabelen vil være lang nok til å komme inn under kapslingslokket etterpå.
Først pleier jeg alltid å tilkoble jordingen nederst, om noe skal feilsøkes på i senere tid skal som oftest ikke jordingen løsnes.
Det kunne helt sikkert vært lagt opp pent og rett, men det jeg synes det er litt viktig at man har litt lengde på ledningene inni boksen. For mange ganger har jeg kommet over koblingsbokser hvor ledningen er for kort til å gjøre omkoblinger i ettertid. Jeg dytter litt på ledningene før jeg setter på lokket slik at ingenting kommer i klem.
- Hver klemme er separat, dvs at den er isolert fra de andre klemmene.
Lokket på koblingsboksen settes så på. Benytt en utsparingstang for å lage fine hull der hvor kabelen kommer inn.
Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.