LED Downlights er populære som belysning i Norge og kommer i stadig flere farger og fasonger. Her går vi litt igjennom LED downlights og hvordan du skaper god belysning i hjemmet.
LED teknologien har revolusjonert belysningen og bruken av downlights i bolig og større bygg. Med LED har det åpnet seg opp nye bruksområder og spennende design, blant annet lavtbyggende downlights og isolasjonssikre downlights som kan monteres rett i taket uten kasse.
Nyheten Plejd isolasjonssikre downlight kan brukes inne og ute, har valgfri warmdim funksjon og justerbar fargetemperatur. Du kan også sette opp dine egne soner eller bruke det innebygde astrouret for å automatisk slå på/av downlighten utendørs. Enkelt forklart får du her en stilren og moderne downlight med masse funksjoner til samme eller lavere pris enn andre downlights.
Ett annet spennende og dekorativt alternativ til tradisjonelt innfelte downlights er utenpåliggende spotter/downlights. Disse kommer i en rekke fasonger og farger og skaper et stilig inntrykk, svært godt egnet for punktbelysning av vegger. Les mer om utenpåliggende spotter og downlight.
En av de nyeste lys trendene er introduksjonen av warmdim downlights. Warmdim teknologien gjør at man kan forvandle det hvite og klare lyset, til et varmt og koselig lys simpelthen ved å vri ned på en vanlig dimmer.
Warmdim LED downlights gjør seg godt i de fleste rom, men er spesielt godt egnet i stue, bad og soverom. Ved å montere disse kan man få en dynamisk belysning hvor man enkelt kan veksle mellom hverdagen hvor man ønsker et godt og klart lys, og kveldskos eller filmkvelder hvor man setter pris på et dempet og varmt lys.
Eyeball er en kul og unik norsk designer downligth til overkommelig pris og kjempegod kvalitet/trygghet, perfekt om du er ute etter noe stilig og annerledes i taket.
Dekorative spotter? Riperlamp er en stor produsent av lamper og belysning med antikk finish, nå også med en serie dekorative downlights i antikk stil. Denne stilen passer for deg som ønsker noe annerledes eller har en landlig/herskapelig stil i boligen.
Astro blanco er også en downlight som bygges inn i taket og gir en sømløs overgang mellom tak og spot. Blanco kommer også i singel variant og gir et elegant og uvanlig lys i taket.
LED downlights vs Lamper
Som elektriker ser jeg stadig at leiligheter selges med utelukkende downlight og spotter som lyskilde i taket. Desverre viser det seg ofte at ved å kun benytte downlights som lyskilde vil man få ett flatt og ofte kjedelig belysning.
Når man planlegger belysningen bør man tenke at lyset skal ligge «lagvis». Ved å kun ha led downlights i taket vil man f.eks oppleve belysningen som ukomfortabel og oppleve at lyset kaster sjenerende skygger ned over ansiktet.
Et eksempel på hvor man spesielt bør være obs på å unngå kun takbelysning er foran speilet på badet. Her bør man bruke speilbelysning i tillegg til downlights, nettopp for å unngå lite flatterende skygger som kastes ned over ansiktet.
- Downlights/Taklamper kan benyttes som allmenn belysning i det øverste laget av belysningen.
- Pendellamper henger lenger ned og gir dekorativ belysning.
- Bruk gulv og vegglamper for å skape et nedre lag av lys som skaper skygger og sprer lyset i kroppshøyde.
- Bordlamper kan benyttes som dekorative elementer plassert på skjenker, sidebord eller kommoder.
Med downlight fra Phillips Hue kan du styre lyset via app, stemme eller fjernkontroll. Les mer om Hue Downlight.
LED downlights er ypperlige å bruke i boligen, men bruk dem i kombinasjon med flere lyskilder for å skape et levende lysbilde i boligen. Samtidig bidrar lamper sterkt til interiørstilen du ønsker å ha i boligen eller leiligheten, dette er noe man sjeldent får til ved å kun bruke downlight som belysning.
Plassering av LED downlight i boligen
Downlights har mange fine bruksområder i boligen, både som generell allmennbelysning og som dekorativ punktbelysning. Jeg har tidligere skrevet litt om plassering av downlights i boligen og hvordan man kan regne ut riktig symmetrisk plassering i forskjellige rom.
- Plasser downlights 30 – 50 cm fra vegg. Nærmere vegg for mer lys ned på vegg / unngå blending.
- Et vanlig mellomrom mellom downlights vil være opptil 1 meter.
- Bruk downlight med inntrukket lyskilde for blendingsfri belysning.
- Asymmetriske dowlight kan med fordel benyttes langs kanten for å lyse opp vegger, bilder og malerier.
- Les mer om plassering av downlight på bad.
IP44 downlight eller isolasjonstrygge downlight du kan montere uten kasse er gode å montere utendørs. Her er hvordan rørene er lagt opp til 3 stk led downlight som skal monteres i ett nytt tak over inngangsdøren.
Rørene er festet forsiktig slik at de ikke skal ramle ned og gjøre livet kjedelig for snekkeren, når man senere borer hull kan man dra til seg nok rør for å tilkoble spottene.
Ved LED downlight utendørs bør man velge downlight av god kvalitet, og helst pulverlakkerte som bedre holder på lakken.
Om man ønsker flere downlight i boligen kan man benytte isolasjonssikre downlights som kan monteres rett i taket uten kasse, eller utforske det store utvalget av utenpåliggende downlight som kommer i stadig flere spennende design og varianter.
Les mer om downlight i boligen og se flere guider jeg har laget om montering og tips.