Jeg skal montere led-strips over en garasjeport for en kunde, dette gir en stilig og effektfull belysning som har blitt ganske populær de senere årene.
Led stripsen over garasjeporten skal monteres i en alu-profil og vil gi et pent og stilren belysning. Lyset skal videre styres av ett astro-ur som vil slå av/på lyset etter solens bevegelse.
Jeg borer først ett hull i hjørnet av betongveggen, her bommet jeg litt, men fikser det senere med litt hvit tec-7.
Så monterer jeg en lav aluminium profil som led-stripsen skal festes til. En Alu profil er nødvendig for en rett og pen installasjon og fordeler også varmen som led-stripsen produserer, noe som gir led-stripsen mye lengre levetid.
Bruk flathodete installasjonskruer, f.eks fra Essve når disse skal monteres slik at ikke led-stripsen bølger over skruene i ettertid.
Led strips kommer på lengder á 5 meter som industristandard og har dobbelsidig tape for rask montering, men noen sett kommer med skjøtekoblinger slik at man kan få større lengder.
Lysstyrke på LED-strips
LED strips kommer i en rekke lysstyrker som oppgis i watt pr meter. Fra så lite som 4W pr m til 21W og høyere.
De vanligste lysstyrkene til boligformål er derimot 9.6W og 14.4W pr meter. 14.4W er god å bruke der man ønsker ett sterkt og godt lys, f.eks til kjøkkenbelysning, mens 9.6W eller lavere er gode hvor man ønsker en mer dekorativ belysning.
Jeg velger å bruke 9.6W med en fargetemperatur på 3000 kelvin som er en ganske varm og dekorativ lysfarge. Ønsker du en klarere eller hvitere farge kan du velge 4000 kelvin eller høyere.
Riktig driver
Når man skal handle LED strips kan man velge mellom ferdige pakker så som vist over, eller man kan handle led-strips og driver separat. Å handle driver og strips hver for seg er ganske nyttig, spesielt hvis man skal ha flere lengder med ledstrips tilkoblet på kraftigere (og færre) drivere.
Når man velger driver må man først velge volt-styrken som led-stripsen fungerer på, normalt er dette 24V eller 12V, hvor 24 volt anbefales.
Så må man se hvor stor led-driver man behøver, f.eks til en 9.6W pr meter á 5 meter behøver man minimum en 50W driver eller høyere, har man tre 5 meters ruller á 14.4W (216W) trenger man en 250W driver.
Spenningsfall
Spenningsfall på LED strips er viktig å tenke på. Ved lange strekk vil volten avta i styrke og potensielt ikke fungere optimalt.
Jeg skal ikke gå videre inn på hva spenningsfall er, men om man har lang avstand fra led-driver til led-strips kan man bytte ut ledningen imellom dem med en ledning som har større kvadrat, f.eks standard 2.5 mm2.
Jeg bruker en liten strømpe fra en PFXP kabel og trer den over led-strips ledningen før jeg legger den fra alu-profilen og via betonghullet til den andre siden.
LED driveren fester jeg på andre siden av veggen og bruker en pfxp kabel som tilførsel.
På innsiden av garasjen var det allerede en koblingsboks for varmekabler i bakken, her skal jeg montere et astro-ur som skal styre led-stripsen slik at den slår seg på når det blir mørkt.
Et astro ur er en god måte å styre utendørs belysning på, og de er ganske enkle å sette opp. De aller fleste modellene kommer preprogrammerte slik at de følger sol oppgang og sol nedgang korrekt og presist.
Her er astro uret satt til å slå på led-stripsen 1 time før solnedgang og slå av led-stripsen en time etter sol oppgang, men man kan sette en rekke scenarioer som man ønsker selv, inkludert forskjellig styring i helger eller følge faste klokkeslett.
Siden garasjeporten var 5.5 meter og led-stripsen kommer i lengder á 5 meter blir det noen cm opphold på hver side av porten, men når det blir mørkt vil man ikke legge særlig merke til det. Det finnes derimot skjøteledd hvis man ønsker å legge på og forlenge en led-strips.
LED-strips gir nye muligheter for kreativ belysning i hjemmet. Benytt gjerne nyheten Warmdim led-strips på soverom og i stue for et ekstra varmt lys som ikke inneholder blått-lys. Les gjerne mer om nattbordslamper til soverom og led-strips til soverom og stue.
Se utvalget av led-strips på elektroimportøren.no eller ledlyskilder.no