LED striper er flotte å bruke som dekorbelysning både ute og inne. En av de store fordelene er den store fleksibiliteten man har, disse kan man bruke som slynger langs gåstier, for å lyse opp levegg eller for å lyse opp sitteområder i hage og terrasse.
Idag skal jeg installere LED-striper langs en oppbygd terrasse med Le-vegg hvor de også ønsker en utendørs stikkontakt til vaffelsteking og elektrisk utstyr. LED stripene skal jeg styre med Plejd, et nytt smartsystem fra Sverige som er både enkelt, smart og rimelig på samme tid.
Les mer om kobling og bruk av Plejd smarthus.
Først må jeg få frem strøm, i bakken var det bare er lagt opp et tynt 16mm rør fra husvegg frem til leveggen, et slikt tynt rør gjør det så vidt mulig å trekke en pfsp 2×2.5 mm2 kabel som tåler å ligge i fukt (det vil alltid bli fukt uansett om det er lagt rør).
Dersom man planlegger noe lignende selv bør man bruke et 20mm rør eller større.
Etter å ha trukket igjennom en PR 2×2.5mm2 kabel til utendørs stikkontakt, en PR 2×1.5mm2 kabel til led-striper samt lagt inn tilførselskabelen (PFSP), la jeg alt inn i en IP68 koblingsboks som var bred og stor nok til å huse LED-driveren og Plejd pillen. Koblingsboksen monterte jeg på andre siden av leveggen slik at det ikke skulle bli så synlig.
Jeg bruker en 9.6W pr meter LED-strip og lengden er 8 meter(80W totalt), jeg brukte da en led-driver på 100W. Men man kunne også benyttet en svakere led-strip i dette tilfellet fordi det var så kort avstand mot bakke, dessverre var leverandør utsolgt så da måtte det bli en kraftigere variant.
I koblingen over kommer PFSP inn og gir fast strøm til utendørs stikkontakt og Plejd pillen. Plejd pillen kan bryte strømmen som går videre til led-driver, som igjen går videre til led-strip langs terrassen på andre siden.
En led-profil brukes ikke bare for å vri lyset der man ønsker det, den forlenger også led-stripsen’s levetid ved at denne absorberer varmen som led-diodene skaper. I tillegg beskytter de litt ekstra mot smuss og skitt, samt man kan montere på en opal-diffusor som hjelper til med å spre lyset mer jevnt.
Siden led-strips leveres på ruller á 5 meter og min terrasse var 8 meter måtte led-stripsene skjøtes og forlenges. I dette tilfellet var lodding den beste måten for å skape en så sømløs overgang til en ny led-strips som mulig. Her må man bruke elektro-loddetinn.
Siden led-stripsen er IP54 og derfor dekket med et lag av gjennomsiktig «gummi» må man først skrape av litt av denne slik at loddingen får kontakt mot skjøteflatene. Når du er ferdig er det også smart å dekke over loddingen. Jeg bruker da en TEC7 transparant silikon i loddefeltet og surrer en liten tapebit rundt slik at noe loddetinn ikke kommer i kontakt med resten av led-profil skinnen.
Dersom du har en multitester eller et voltmeter er det lurt å ohme imellom + og +, og – og -, for å være sikker på at du har en god overgang.
Når led-stripsen var lagt ferdig og opal lokkene var montert koblet jeg til tilførselen og fikk strøm på ny utekontakt og led-strips langs terrassen.
Over den utendørs stikkontakten på husveggen satt det tidligere en skumringssensor som styrte resten av utelampene til boligen. Jeg byttet denne ut med en Plejd pille slik at kunden kunne styre både led-strips langs terrassen og utelampene langs vegg på en enklere måte.
Plejd har også en innebygget astro-ur funksjon slik at lampene slår seg av eller på etter hvordan solen beveger seg. I dette tilfellet slår de seg på to timer før solnedgang og av igjen to timer etter soloppgang.
Plejd kommuniserer med hverandre via Bluetooth og når man installerer flere Plejd piller skaper disse en «bro» imellom seg automatisk, noe som øker avstanden disse kan reguleres på.
Siden jeg nå har én pille på husveggen, én pille bak levegg samt en trådløs bryter i éntre kan eieren styre systemet via bluetooth fra sofaen i andre etasje.
Tilkobling via Plejd
Etter at utstyret var montert og testet gikk jeg inn i Plejd appen for å sette opp systemet for kunden.
Les mer om kobling av plejd.
LED-strips gir nye muligheter for kreativ belysning i hjemmet. Benytt gjerne nyheten Warmdim led-strips på soverom og i stue for et ekstra varmt lys som ikke inneholder blått-lys. Les gjerne mer om nattbordslamper til soverom og led-strips til soverom og stue.
Les gjerne mer om kobling og styring via plejd samt flere tips til utendørs lamper og belysning.
Se blant annet oppladbare lamper på batteri – perfekt som bordbelysning utendørs, downlight utendørs, montering av led-strips over garasje eller kjempeflotte hagemøbler i bambus.
Dersom du tenker på oppussing kan du lese guide til planlegging av belysning, belysning i stue eller tips om belysning til kjøkken.