Spotter er en favoritt blant nordmenn, dessverre brukes downlights alt for mye. Her er hva du bør tenke på ved montering og planlegging av spotter og downlight i boligen.
Downlights har definitivt sin plass i boligen, men ikke overdriv bruken. Tenk nøye igjennom plassering og antall på forhånd for å kunne skape en stemningsfull belysning. For spotter og downlights har både fordeler og ulemper, og kommer best til sin rett i kombinasjon med andre belysningskilder og «lag av lys».
- Hva du bør tenke på ved plassering av downlight
- Plassering av spotter på bad
- Plassering av spotter på kjøkken
- Plassering i stue
- Ikke bare «lås» deg til spotter
- Praktiske tips til plassering av spotter
- Hvordan regne ut avstand mellom spotter
- Alternativ: Bruk Utenpåliggende spotter
Nyheten Plejd isolasjonssikre downlight kan brukes inne og ute, har valgfri warmdim funksjon og justerbar fargetemperatur. Du kan også sette opp dine egne soner eller bruke det innebygde astrouret for å automatisk slå på/av downlighten utendørs. Enkelt forklart får du her en stilren og moderne downlight med masse funksjoner til samme eller lavere pris enn andre downlights.
Hva du bør tenke på ved plassering av downlight
Det er noen tanker verdt å gjøre seg før man installerer downlight i boligen og tabber man kan unngå ved å planlegge litt på forhånd.
Til stue
I stuen kan gjerne downlights plasseres langs vegger for å gi et fint bakgrunnslys som ikke blender eller kaster sjenerende skygger nedover ansiktet.
Mange velger også å bruke warmdim downlights som gir et veldig varmt, koselig og lunt lys om kvelden når man dimmer dem ned, men som også gir et klart og hvitt lys når dem dimmes opp. Warmdim fjerner også mye av det blå lyset, med de fordelene det har for døgnrytme.
Normal avstand til vegg er 30 – 50 cm. Dette avhenger litt av veggens høyde og hindringer/lekter i taket fra før.
Anbefalt avstand fra spot til spot avhenger av hvor mange spotter man ønsker og lengden, men normalt forsøker vi å holde avstanden under 100 cm.
Eksempel: I tegningen over av en stue er det valgt å dele spottene inn i tre soner som styres individuelt. I tillegg er det lagt opp tomme rør for fremtidige takpendler som kan bores ut når møblene er ferdig plassert. I tillegg til disse er det også lagt opp for downlight i gang, samt trappebelysning.
Nedenfor er min kladdetegning over målene på disse når spotkassene var montert.
Eksempel: Plassering av belysning, spotter og lamper på en hytte
Nedenfor kan du se hvordan belysningen av en hytte ble planlagt. Her har eieren valgt warmdim downlights i hele hytta unntatt badet for å få det varme og koselige lyset. Av tegningen kan man se at noen spotter har lyset vendt mot en side, her er det tegnet inn asymetriske downlights for å motvirke det eksisterende skråtaket.
Skråtaket har en vinkel på 27 grader, noe som er ganske mye. Dersom man hadde plassert vanlige spotter langs veggene ville lyset ha vendt innover i boligen og skapt mye blending, spesielt i sofa, men også når man hadde gått rundt i det daglige.
De asymmetriske spottene har 40 graders vinkel på lyset, noe som vil si at dersom spottene monteres 1 meter ut fra vegg i tak, vil senter av lys treffe omtrent 180cm ned på vegg istedenfor ut i rommet.
Det er også valgt nedhengte pendler som vil se veldig bra ut når man har åpen løsning mellom to etasjer, samt en koselig pendellampe over kjøkkenbordet. Les gjerne tips om lamper til hytte.
Langs begge sider av takbjelken er det tegnet inn å bruke warmdim led-strips som vil lyse opp taket og skape en flott bakgrunnsbelysning som også er dekorativ.
Spotter bør ikke brukes som eneste belysning i hjemmet
– se tips om vakre lamper til hytte eller belysning til stue.
Plassering av spotter på bad
Her kan du lese mer om plassering av downlight og spotter på bad.
Plassering av spotter på kjøkken
Her kan du se en tegning over plassering av spotter på ett kjøkken jeg har arbeidet på. «O`en» som viser plasseringen av spottene er omtrentelig, det viktige å tenke på når man plasserer spotter på kjøkkenet er hvordan lyset vil falle ned på kjøkkenbenken.
- Normal avstand fra overskap til spotter langs skap er 20 – 30 cm. Denne korte avstanden er for å forhindre at det skapes skygger ned mot benkeflaten når man står og lager mat.
- Dersom du ikke har overskap eller halv-dype overskap kan du gjerne trekke spottene inn mot veggen slik at de plasseres over kjøkkenbenken. På denne tegningen er kjøkkenbenken egentlig 74 centimeter dyp og spottene er dermed plassert på 64 cm fra vegg.
- Dette gjør at man ikke får lyset i hodet når man står foran kjøkkenbenken, og man unngår samtidig irriterende skygger som man får dersom downlightene er plassert der man står.
- Dersom man har skap/kjøleskap som går helt opp til taket kan man gjerne trekke spottene 15 cm ut fra disse.
Nedenfor kan du se den opprinnelige planen som ville ha skapt skygger og dårlig arbeidslys over kjøkkenbenken når spottene plasseres der man står.
Les mer om spotter og downlight du kan montere direkte i isolasjon.
Plassering i stue
Det er lite som er mer irriterende når man legger seg ned i sofaen for å se en god film bare for å oppdage at du ligger i et flomlys.
- Monter downlights bak sofa 50 cm eller mindre fra veggen.
- Vurder vinklede-downlights som lyser opp bakveggen samtidig som de flukter med taket.
Her er noen inntrukkede varianter av downlights. Disse assymetriske spottene ligger «flatt» langsmed taket, men lyser i en vinkel mot bakveggen, noe som gjør dem ideelle for plassering langs vegg eller bak TV hvor man ikke ønsker blending.
Hvor skal dere sitte å spise? Hvor skal stoler og spisebord stå?
Som i eksempelet over, et direkte lys fra oven og ned på ansiktet vil ikke bare kunne blende – men det vil også skape uheldig lyssetting av ansiktet.
Når lyset kommer ovenfra og ned vil nemlig lyset kaste skygger nedover ansiktet mens toppen av hodet er belyst, dette resulterer i at «rynker og skavanker» fremheves ved at skygger legger seg nedover langs ansiktet.
Etter min mening bør ikke downlight brukes som eneste belysning av spisebord. Her bør man heller tenke på pendellamper eller lysekroner (alt etter hvordan stilen i huset er).
Få inspirasjon til flott belysning av spisebordet og se våre tips til lange, flotte spisebord.
Ikke bare «lås» deg til spotter
Hvor mange ganger har du gitt skryt til noen over hvor pene spottene i taket var? Sannsynligvis aldri…
Derimot har du nok lagt merke til – og skrytt av en fin nedhengt lampe hos noen du var på besøk hos.
Downlight er et godt verktøy for allmenn belysning og for å lyse opp vegger, men min personlige mening er at man bør unngå å pepre taket fullt av dem.
Jeg ser desverre ofte at nye (og dyre) leiligheter kun har downlight som belysningsmetode. Dette gir etter min mening et «flatt» og kjedelig lys. Flere ganger har jeg i ettertid måtte ettermontere andre lamper og belysningskilder fordi eierene selv opplever lyset som «ukoselig» og også ubehagelig. Les mer om ettermontering av lysekrone.
En god belysning i stuen handler ikke bare om antall lumen, eller det å unngå skygger og mørke områder for enhver pris.
Tvert om, en godt belyst bolig benytter flere «lag» av lys og omfavner bruken av skygge for å skape et mer naturlig og dynamisk lys.
Det er ved å inkorporere gulvlamper, vegglamper, dekorative pendellamper, minispotter, indirekte belysning – sammen med downlights, at man får et variert og levende lys-spill som fungerer i alle vinkler og alle rom.
Les mer om god belysning i stuen.
Derfor: Vær tilsiktet med hvor du plasserer spottene dine – og tenk samtidig på andre belysningsmetoder.
- Les også: Vakre lamper til kjøkken øy
Praktiske tips til plassering av spotter
Okei, så du har tenk igjennom ca hvor mange og hvor du ønsker spottene, her er noen ekstra ting du bør ha i bakhodet ved installering og utboring.
- Dimbar: De aller fleste downlights på markedet kan nå dimmes så dette tipset er ikke så vanskelig å overholde. Benytt en LED dimmer for flimmerfri neddimming, se priser på Elektroimportøren.
- Tenk andre gjenstander i taket, f.eks ventiler, røykvarslere etc, og sørg for at disse havner på linje med resten av spottene.
- Avstand fra spott til røykvarsler vil stå beskrevet i papirene til røykvarsleren, men som oftest må spottene plasseres minimum 50 cm unna.
- Soner: Mange ganger opplever jeg at kunden gjerne vil dele opp takbelysningen slik at det lyser i stuen, men ikke over spisebordet..
Tenk litt i forkant på dette, det beste er å trekke opp egne ledninger til hver sone i forkant. Så kan man dele opp – eller koble sammen sonene i etterkant.
- Mengde: Se tipsene over, ikke overdriv bruken. Tenk alternative lyskilder som skaper «lag» av belysning i hjemmet.
- Symmetri: Noen har litt mer «ocd» enn andre, men symmetriske linjer er nærmest påkrevd for downlights.
- Avstand til vegg og hjørner: Spotter og downlights bør plasseres minimum 50 cm fra vegg – opptil 70 cm. Alt etter hvordan taklektene dine ligger, ved å plassere dem slik får du fine skyggepartier langs veggene.
- Avstand fra spot til spot: Som regel pleier vi å unngå større avstander enn 120 cm fra spot til spot i hus med normal takhøyde. En god avstand er 100-120 cm.
- Entre: Viktig med godt og klart lys, her er en liten «huskeregel» å prøve å planlegge for en downlight pr kvadratmeter.
Warmdim eller Dimtowarm er en type spotter som gir et varmt og koselig lys når du dimmer den ned.
Jeg bruker disse selv i stuen og jeg er kjempefornøyd med at jeg kan både få et klart lys når jeg ønsker det og skikkelig filmstemning andre ganger.
Se utvalget og priser på warmdim downlight hos Elektroimportøren.
Hvordan regne ut avstand mellom spotter
Her kan vi se litt på tanker og utregninger man gjør ved plassering og planlegging av downlight i tak. Jeg har delt opp en flate av et hus i 3-soner.
A: Tv-stue, B: Gang/Entre og C: Hvordan mange fyller taket med spotter.
Sone A.
Langsmed veggene 1 & 2 og hensyn til hjørner.
La oss si at vegg 1 er 350 cm lang og vegg 2 er 300 cm lang.
Jeg vil ha symmetri med spottene langs vegg 1 og vegg 2.
Jeg har 3 spotter jeg ønsker å plassere langs vegg 1. Jeg personlig liker å tegne opp utregningen slik at jeg kan visuelt lett se mellomrommene jeg må ta hensyn til.
«XX»
Først må jeg ta hensyn til avstanden de to spottene på enden skal ha til veggen (Merket med XX). Her vil jeg ha 50 cm avstand til vegg.
for å få den samme avstanden mellom alle spottene må jeg derfor trekke fra 50cm + 50 cm fra 350 cm = 250 cm, jeg teller ikke med XX i neste utregning.
Jeg kan nå regne ut avstanden mellom spottene langs vegg 1:
Vegg 1: 250 cm lang, 3 spotter, 2 mellomrom.
Altså: 250 / 2 = 125 cm.
Vegg 2:
Vegg 2 er 300 cm lang, men jeg må ta bort 50 cm pga downlight i hjørne mot vegg 1 og 50 cm fra kanten av vegg 2 mot resten av stuen.
200 cm lang, 3 spotter, 2 mellomrom.
200/2 = 100 cm.
Sone B.
Gang/Entre/Bad. Hvordan ta hensyn til døråpning i et mindre rom.
La oss si at vegg 5 er 250 cm lang og vegg 6 er 200 cm lang. Døråpning er 7.
I et slikt firkantet rom, som gjerne er et bad eller entre ville jeg fokusert mindre på å få en helt lik avstand overalt, men heller fokusert på riktig avstand til vegger og andre objekter.
Det første jeg ville begynt med var å finne senter av døråpning «7».
mål fra vegg «2» (som forsvant i redigeringen/Ved «X-målene) til senter av dør. Jeg vil helst at spottene mine plasseres i senter av døråpning slik at det ser symmetrisk ut når man åpner døren.
La oss si at dette er 70 cm. Da ville X blitt 70 cm.
I resten av planleggingen ville jeg forsøkt å holde meg rundt 70 cm på XX og XXX målene så godt det lar seg gjøre med taklekter, og annet som kommer i veien.
Sone C.
Her er hvordan mange «peprer» taket med spotter idag.
Hvordan plassere spotter i åpent tak og hvilke hensyn man bør ta.
Her kan man begynne som i eksempel A med utregning av hjørner. Bruk en laser for å få rette linjer.
Når du har funnet hjørnene dine og avstand til vegg, er den idelle avstand fra spot til spot på omkring 100-125 cm.
Hensyn som jeg ville ha gjort er:
- Sørge for at spotter kommer på linje med døråpning «7».
- Sørge for at røykvarslere plasseres på samme linjer.
- Har man ventilasjon ville jeg forsøkt å også ta hensyn til dette under plassering.
- Generelt unngått bruk av downlight som «allmenn belysning» over hele taket. Ikke bare pga kostnad, men også fordi det er så mye annen fin belysning man kan bruke.
Benytt gjerne en krysslaser når du etterhvert skal bore ut spottene i taket. Etter min erfaring vil grønn laser gi den mest tydelige streken, også når det er lyst.
Vil du lese mer om LED Downlight?
- Montering av downlight i overbygg over inngangsparti
- LED Downlight til bolig – Råd og Inspirasjon om Downlight
- Flere downlight i tak: Ettermontering av downlights
- Utenpåliggende Downlight – Spotter & Downlights i tak
Nyheten Plejd isolasjonssikre downlight kan brukes inne og ute, har valgfri warmdim funksjon og justerbar fargetemperatur. Du kan også sette opp dine egne soner eller bruke det innebygde astrouret for å automatisk slå på/av downlighten utendørs. Enkelt forklart får du her en stilren og moderne downlight med masse funksjoner til samme eller lavere pris enn andre downlights.
Dekorative spotter? Riperlamp er en stor produsent av lamper og belysning med antikk finish, nå også med en serie dekorative downlights i antikk stil. Denne stilen passer for deg som ønsker noe annerledes eller har en landlig/herskapelig stil i boligen.
Alternativ: Bruk Utenpåliggende spotter
Patrone fra Thorup Copenhagen er et vakkert alternativ til tradisjonelle firkantede utenpåliggende downlights eller innfelte downlights. Disse takspottene kommer i flere varianter, både vinklbare teleskopspotter og runde takspotter. Med en dekorativ riflet overflate i lekre, moderne materialer og farger skaper disse taklampene et eksklusivt uttrykk i boligen.
Perfekt til å fokusere lys mot vegger, malerier, kunst eller ned mot kjøkkenbenk og lignende.
Les gjerne mer om utenpåliggende downlights.
Lese mer?
Les mer om ettermontering av downlights, belysningtips av stue, interiørtips til hytta eller se disse flotte nye hagemøblene i bambus.