Med en trådløs døråpner til porttelefonen kan man enkelt åpne opp ytterdøren uten å måtte bevege seg ut i gangen. En stor fordel for personer som har dårlige ben eller behøver litt ekstra tid for å åpne opp døren.
Idag monterte jeg en slik løsning for min egen mormor som er 93 år gammel og har dårlige bein. Hun brukte lang tid på å komme seg opp av stolen og ut i gangen for å kunne slippe inn sykepleiere, taxi, familie eller andre som ringte på døren i blokken der hun bodde.
Det finnes noen eksisterende systemer med telefon og app-åpning på markedet idag, men disse er ofte dyre og krever at man monterer nytt utstyr som kan eller kan ikke fungere sammen med eksisterende utstyr i andre leiligheter.
En løsning er å montere inn en kontaktor som styres av en trådløs bryter. Denne løsningen er ikke like slank og fin, men den fungerer og gjør det enkelt å åpne opp ytterdøren.
Produkter jeg brukte:
Plejd er superenkelt å sette opp og anbefales til alle installasjoner hvor du ønsker trådløs styring eller mobil-styring.
I tillegg: Koblingsboks med din-skinne, loddetinn og loddebolt, ledning og støpsel.
Om jeg skulle montert det igjen ville jeg valgt en annen ledning som tilførsel. Dette ble hovedsaklig gjort som en test og endte opp som midlertidig permanent når det fungerte. Kommer sannsynligvis til å bytte ut tilførselen og gjøre det litt penere neste gang jeg er på besøk.
Montering av trådløs bryter til dørtelefon
Akuratt denne dørtelefonen var en Urmet – 1183/2. Men prinsippet er det samme på de fleste dørklokker og porttelefoner.
Jeg så først for meg at jeg ville finne to ledninger som gikk til ytterdør, som når disse ble kortsluttet via knappen åpnet døren. Desverre var signalet som åpner ytterdøren et elektronisk signal uten individuelle ledninger jeg kunne koble meg til. Jeg ble derfor nødt til å gjøre litt mer arbeid med tilkoblingen enn hva jeg hadde sett for meg.
Først demonterte jeg dørtelefonen og fant knappen i kretskortet som tilsvarte åpne-knappen på porttelefonen (under).
Når man snudde kretskortet kan man se loddepunktene til knappen på kretskortet. Da brukte jeg en liten stump med ledning og plasserte den mellom punktene til jeg fant punktene som gjorde at ytterdøren åpnet seg(under).
Deretter loddet jeg fast to ledninger, en til hver av disse punktene. Disse ledningene må være lange nok til at de går ut bak porttelefonen og inn i veggboksen i veggen. Der kan jeg koble disse videre til kontaktoren via scotchlock (små wagoer).
Det er viktig å lodde nøyaktig slik at man ikke ødelegger kretskortet, og man må også være forsiktig når man remonterer dørtelefonen. Dersom man ikke har fått festet loddetinnet ordentlig kan ledningene lett løsne når de beveger seg.
Etter at dette var gjort monterte jeg kontaktoren og en plejd brikke i en liten veggboks ved siden av dørtelefonen. Det er plejd brikken som mottar signalet fra den trådløse bryteren og som igjen åpner kontaktoren. Et linjeskjema er nederst.
Nedenfor ser du et enkelt flerlinjeskjema som skal være enkelt å forstå. Systemet fungerer ved at plejd brikken slipper ut strøm når man trykker på den trådløse bryteren. Strømmen går inn på A1 og A2, dette gjør at kontaktoren går fra normally open til closed, og gjør at signalet går fra 2 til 4, dette åpner døren.
At signalet går fra 2 til 4 er det samme som å trykke ned døråpner knappen i porttelefonen, men her gjøres dette av en fjernstyrt kontaktor istedenfor via en knapp man trykker ned manuelt. (Man kan like gjerne velge at det går fra 1 til 2, her passet 2 til 4 bedre.)
Impuls via Plejd
Ettersom døråpneren og porttelefonen gir ut et puls signal må man slå av strømmen etter en viss tid. Via plejd appen kan man gå inn på innstillinger og så lastinnstillinger og velge tidsur. Her valgte jeg at strømmen var på i ett sekund før den slo seg av igjen. Dette gjør at signalet gis og døren åpnes.
I noen blokker og systemer må man holde inne døråpner knappen en stund manuelt, da kan man simpelthen justere opp tidsuret til 5 eller 10 sekunder slik at besøkende rekker å åpne døren.
Les gjerne mer om tips for elektro-installasjon, les for eksempel mer om kobling og styring med plejd, Firkantet Downlight – Montering og installasjon av firkantede spotter på bad, LED strips i tak og vegg – Inspirasjon til dekorativ belysning og Hvilken varmekabel trenger jeg? – Guide til valg av varmekabel.