Inspirasjon og tips for hvordan man kan bruke utenpåliggende downlight og spotter til montering i taket for å skape god belysning. en utenpåliggende downlight er lamper og spotter som kan monteres i taket uten innfelling, og vil passe fint til både tak av tre, gips eller betong.
Utenpåliggende spotter gjør det mulig å montere downlights i tak av betong eller tre uten rør eller ledninger fra før. Se lengre ned på denne siden for inspirasjon av hvordan synlige rør og ledninger til utenpåliggende downlights kan bli både moderne og fint.
Patrone fra Thorup Copenhagen er et vakkert alternativ til tradisjonelle firkantede utenpåliggende downlights eller innfelte downlights. Disse takspottene kommer i flere varianter, både vinklbare teleskopspotter og runde takspotter. Med en dekorativ riflet overflate i lekre, moderne materialer og farger skaper disse taklampene et eksklusivt uttrykk i boligen.
Perfekt til å fokusere lys mot vegger, malerier, kunst eller ned mot kjøkkenbenk og lignende.
Alfa Box er et rimeligere merke med moderne design med avrundede kanter og dimbare og tiltbare lyskilder av LED. Alfa Box kommer i både en eller to downlight alternativ og i fargene matt sort eller matt hvit.
Utenpåliggende spotter og downlights har fått en slags renessanse de senere årene. Flere store lys og lampeprodusenter har lansert nye og kreative design som har gjort den nedfelte downlighten til ett godt valg i moderne hjem.
Livia er en utenpåliggende downlight tilgjengelig i svart eller hvitt i en flott form som smalner mot tuppen.
Gips-downlight
En spennende nyhet er utenpåliggende spotter og downlight som er laget i gips og ikke metall. Slike downlight og spotter kan du selv male eller tapetsere i den fargen eller mønsteret du selv ønsker. Gips downlight kan også sparkles inn i resten av taket for å få en mer sømløs overgang mellom tak og downlight.
Her kan du lese mer om lamper i gips.
Utenpåliggende downlight i tre og marmor
Fra Terrence Woodgate kommer det en rekke lekre utenpåliggende downlight i uvanlige materialer som hvit og sort marmor, mørk og lys eik eller valnøtt.
Dette er downlights for dem som vil ha noe litt utover standardløsningen.
Easy serien fra Antidark
Easy serien er en rekke utenpåliggende downlights i ett moderne og sprekt design som er roterbare og lar seg vinkle i alle retninger. Disse downlightene kommer i flere varianter og farger, fra en singel spot helt opp til 4 satt sammen i en firkant.
Tip – Light Point
Lekker design spot fra Light Point med vippbar lyskilde som gjør at den egner seg flott som belysning av vegg, malerier og kjøkken. Tip kommer i fargene hvit og sort – og i to forskjellige størrelser.
Clippo – Bevegelig utenpåliggende spot
Clippo fra Tyske Egger Licht er noen forholdsvis små utenpåliggende downlight med rundt design og høy bevegelsesfrihet. Downlighten kan vippes 90 grader og rotere 350 grader rundt. Clippo tilbyr derfor svært fleksibel belysning i ett moderne design. Kommer også i hvit.
Utenpåliggende downlights har også flere andre store fordeler, blant annet enkel montering hvis innfelte downlight ikke er ett alternativ, samt disse downlightene muliggjør montering av spotter i betongtak.
Pukhet – Rimelige downlight
Pukhet er en rimelig utenpåliggende downlight fra Lampedirekte.no som kommer i fargene sort og hvit. Med en høyde på 6 cm, bygger også Pukhet lite ned fra det originale taket.
Utenpåliggende Downlight – Phillips hue
Mange har kanskje allerede en kjennskap til Phillips Hue systemet, nå kommer dem også som flotte utenpåliggende downlight med fine bølgende former.
Denne smarte belysningen kan du styre via den medfølgende fjernkontrollen eller via en app på telefonen.
I pakken følger det med varm-hvite GU10 Hue pærer som gir en behagelig belysning. Kan også byttes ut med RGB (farge) pærer.
Phillips MyLiving
MyLiving har det samme vakre designet som «Hue versjonen» og kommer i fargene svart og hvit, og i singel eller dobbel versjon. MyLiving spottene er for deg som ønsker utenpåliggende downlight i taket med flott design, men til en litt rimeligere pris.
Wan Spot – Flos
Wan spot fra Flos er en utenpåliggende downlight / spot med et flott og moderne design. Wan spot har myke og lekre former, og kommer i flere forskjellige fargevarianter. Den innvendige ringen kan itillegg byttes ut og leveres med to farger, svart og grønn.
Vince – Utenpåliggende firkantet downlight
Vince er en utenpåliggende downlight med firkantet form som kommer i mange størrelser, lyspunkter og farger.
Rosalie – Dobbel utenpåliggende spott
Mabel – Lavtbyggende utenpåliggende downlight
LED-takspot Mabel er en katet taklampe som gir godt lys når som helst. Denne 1-punkts LED-modellen skaper en lyskjegle som faller jevnt mot gulvet.
Denne enkle, geometriske skjønnheten understreker en moderne virkning og vil falle i god sak hos alle purister. Om dagen kan lyset dimmes til et minimum med vegdimmer, f.eks. for å lage lyspunkt i lange korridorer.
Når det skumrer, om natten eller i innendørsområder uten vindu kan du velge høyeste nivå, og da vil takspot Mabel sørge for passelig lysstyrke.
Solo – Light Point
Lekker design downlight fra Light Point – Solo er en dekorativ utenpåliggende spotlight som kommer i både rundt og firkantet design og kommer i fine farger som svart/gull, hvit og hel-svart-
Utenpåliggende downlight i tre
Rør og ledninger i tak til utenpåliggende downlight
Å montere utenpåliggende downlight hvor rørene går i taket er en enkel sak, men hvordan skal man legge rør og ledninger til utenpåliggende downlight i f.eks ett betongtak?
Synlige rør og ledninger behøver nødvendigvis ikke å være en ulempe i en leilighet. Faktisk kan synlige rør eller ledninger være med på å skape en kul stil og fremme helheten i interiøret.
Her kan du se hvordan man har løst problemet med synlige rør og ledninger til utenpåliggende downlight i gips og betongtak.
Industriell stil
De synlige rørene og ledningene i betongtaket er med på fremme helheten i dekoren og skaper en kul industriell stil i hjemmet.
Synlige rør i taket
Benytt for eksempel 16mm stålrør i taket. Disse kan du la være som dem er hvis du liker den metalliske fargen i taket, eller du kan lakkere dem sorte, hvite eller en annen farge som matcher dekoren eller downlighten du ønsker.
Det finnes ferdige bender i forskjellige vinkler man kan kjøpe til disse rørene, men hvis du ønsker en mer «clean» stil vil det beste være å benytte seg av fulle lengder med rør. Bruk da f.eks en rørbøyer til å lage bend på rørene. Ett tips er å varme rørene godt opp på forhånd slik at du unngår sprekkdannelser på metallrørene.
For synlige ledninger i taket
Jeg personlig liker godt å bruke ledningslistene fra Schneider Electric i taket. Disse sørger for at ledningen ligger helt rett uten synlige klammer hver 10-20’ende centimeter. Legg på litt ekstra gjennomsiktig silikon i tynne lag hver 5 centimeter så får du en god hold.
- PL listen egner seg godt til PLS og downlight kabel
- PR listen er fin til nettopp PR, en litt stivere ledning.
Les gjerne flere innlegg om belysning, blant annet om vanlige innfellbare led downlights.